tips på hur att spara pengar när man handlar...
- passa på att köpa sånt som du annars inte har råd med när dom säljer det på extrapris. t.ex kött och fisk brukar kosta en hel del, har de ett bra erbjudande så passa på att köpa extra och frys ned. jag brukar ibland om de t.ex. har kyckling för ett bra pris köpa massor och massor och kyckling och göra en kycklingvecka där jag lagade kyckling nästan varje dag på massor av olika sätt. man kan ju göra gryta, curry, sallad, steka, grilla, pasta osv.
- kolla på prislapparna! även om det är samma produkt så kostar de inte likadant, ja.. euroshopper är billigare än santa maria.. men bara för det är inte euroshopper sämre kvalité. visst är det inte miljövänligt och eko och hit och dit .. men ärligt talat, de få år man är student tycker jag man kan skita i det, sen när ekonomin stiger kan du köpa alla fina märken som värnar om miljön.
- Laga stora portioner och frys ned! ska du laga t.ex. spaghetti köttfärssås, så istället för att laga en tallrik med mat, stek upp allt kött du köpt och gör en stor matlåda utav det som du kan frysa ned, perfekt att ha om du har dåligt med tid, bara att koka pasta och värma köttet i micron så är det klart. plus att du slipper slänga om du lagar upp allt på en gång och fryser ned. sparar du de färska produkterna i kylen så blir det gamla, du kanske glömmer dom någon dag, och *svisch* så försvann en hundring.
hoppas mina råd kan hjälpa någon i alla fall :)
hallon & blåbär smoothie

(bild tagen från internet)
Hallon & blåbär smoothie
2 1/2 dl vaniljyoghurt
1 dl frysta hallon
1 dl frysta blåbär
pannkakor
Pannkakor
ingredienser
1 tsk salt
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
3 ägg
smör
2 dl sodavatten
Gör så här
1. Rör ihop ägg med häften av mjölken, salt, socker och vaniljsocker.
2. Vispa ned mjölet och avsluta med av röra ned resten av mjölken
och sodavattnet. Smeten skall vara slät.
3. Stek pannkakorna i mycket smör.
VEGETARISK sparris & auberginegratäng med chevre
(vegetarisk) Sparris- och auberginegratäng med chevre
1 knippe grön Sparris
1 liten Aubergine
10 Champinjoner
1 Röd Paprika
1 Vitlöksklyfta
1 msk Persilja
Chilipulver
Salt o Peppar
1 bit Chevre
Gör så här
2.Salta auberginen .
3.Skölj och skiva champinjonerna, paprikan.
4.stek champinionerna, paprikan, auberginen i mycket olivolja. lägg i pressad vitlök och stek vidare.
5.Lägg sparrisarna i en oljad ugnsform, lägg i aubergine, champinjoner, paprika, och chevre. sprid över lite peppar och någon nypa salt. Baka i ugnen i 220 grader, 10-15 min.
köttfärssås med spaghetti

köttfärssås med spaghetti
ingredienser
nötfärs ca 400g.
olivolja
1 gul lök
1 vitlök
1 riven morot
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
+ parmesan för de som gillar ost över
Gör så här
1. hacka lök och vitlök.
2. riv moroten
3. börja steka löken först
4. blanda sedan ner nörfärsen och låt den börja få lite färg.
5. blanda sedan ner resten av ingredienserna och låt den stå och puttra i ca 15-20 min .
ha en trevlig middag !
köttfärsgratäng
Köttfärsgratäng
500 g nötfärs
2 rivna morötter
1 hackad röd paprika
1 gul lök
1 vitlök
2 msk tomatpuré
5 dl krossade tomater
salt & peppar
Gör så här
1. koka potatisen
2. stek nötfärsen blandat med resten av ingredienserna precis som när du gör köttfärssås.
3. när potatisen är klar mosar du den ner i en form tillsammans med den färdigstekta färsen du nyss stekt.
4.lägg in i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter.
* för extra god smak kan du använda gratängost på toppen och låta det smälta. blir supergott :)
kött och grönsaks gryta

(bild tagen från nätet)
Boef Bourgignon- detta recept hittade jag på nätet och gjorde själv här hemma, supergott recept och lätt att göra!
-6 Portioner
Bœuf Bourgignon
800g kött t.ex. högrev
3/4 dl Vetemjöl
Smör, Olivolja
150g Morötter
150g champininorner (små)
130g gula Steklökar
3-4 Vitlöksklyftor
3 msk Socker
5 dl Rött Vin
1 L Vatten
3-4 msk köttfond / 1 tärning köttbuljong
Salt och Peppar
gör så här
1. stek köttbitarna så att de får färg
2. blanda ner resterande ingredienserna i en stor gryta
3. låt stå och puttra i ca 3-4 timmar på svag värme
Paj - Ouiche Lorraine

4-6 Portioner
Quiche Lorraine
Pajskal
150g tärnat Smör
3 dl Mjöl
2 krm Salt
(ev. 2 msk kallt Vatten)
fyllning
300g tärnad Skinka
200g tärnad, smakrik Ost
0,5 strimlad Purjolök
2 st finhackade Vitlöksklyftor
1 tsk Socker
1 msk Oregano
Vitpeppar
Ruccola
1 Tomat
äggblandning
3 dl grädde
3 Ägg
1 msk Paprikapulver
peppar
Gör så här
1. blanda ihop smör, mjöl och salt. Rör eventuellt i en lite kallt vatten och knåda till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Grädda pajskalet i 200 grader, ca 15 min.
2. stek purjolök och vitlök i smör. häll i socker. stek tills löken tillsammans med peppar. Lägg ruccola i botten av pajskalet. Blanda ost, skinka och löken. Lägg fyllningen i pajskalet, över ruccolan. lägg skivor av tomat högst upp på toppen.
3.Vispa ihop grädden med ägg och paprikapulver. Häll äggblandningen över fyllningen.
Grädda pajen i 200 grader, ca 45 min.
Kycklingsallad

Kycklingsallad- det här är mitt tips på en sallad jag tycker är god, du kan såklart ha vilka ingredienser du vill
Ingredienser
sallad
advokado
gurka
tomat
röd lök
kyckling
Gör så här
1.skär upp alla grönsaker i småbitar
2. lägg allt i en skål, blanda ner olja och vinäger och pytte lite salt och peppar.
gör så här med kycklingen
det lättaste är att köpa kycklingfiléer. ha dom i ugnen ca 50-60 min på 225 grader. krydda med lite salt och peppar.
blanda ihop allt och servera gärna med vitlöksbröd. smaklig måltid :)
Kyckling med ris & brunsås

Kyckling med ris & brunsås
ingredienser
kyckling
ris
vitlök
salt peppar
soja
sås ingredienser
1 msk smör
2 msk vetemjöl
3 1/2 dl köttbuljong
1/2 dl grädde (valfri fetthalt)
kinesisk soja
salt och malen vitpeppar
gör så här
1.sätt ugnen på 225 grader.
2. blanda upp i en liten skål med soja, salt, peppar, och en pressad vitlök. blanda och pensa över kycklingen.
3. lägg i kycklingen i ugnen i ca 60 min. när kycklingen är helt vit i köttet är den klar.
4. at koka ris är lätt. per person behövs ca 1-1.5 dl ris, och dubbelt med vatten. så om du kokar ris för en person så är det. ris= 1,5 dl vatten= 3 dl och låt koka tills allt vatten är borta.
gör så här med brunsåsen
1. Smält smör i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och rör ner mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och tillsätt buljong, lite i taget. Koka såsen 4 - 5 minuter.
2. Spä med grädde och krydda med salt och peppar. Häll i ett par droppar soja för färgens skull.
Fläskfilé med pommes, gräddsås & vitlöksbröd

Fläskfilé med pommes, gräddsås & vitlöksbröd
ingredienser
fläskfilé
pommes
baguette
2 vitlök
smör
Sås ingredienser
50 g smör
1 dl vetemjöl
9 dl mjölk
1 dl vispgrädde
kinesisk soja
köttbuljong
ättika efter smak
svartvinbärsgelé efter smak
salt och malen vitpeppar
Gör så här
1. lägg pommes i ugnen på anvisad värme och tid
2. skär upp fläskfilén och rensa ifrån fett och senor.
3. skär upp i små bitar och stek i smör, salt, peppar, vitlökskrydda och en skvätt soja. stek ordentligt så att fläskfilén blir genomstekt
4. skär snitt i bagutten och fyll med smör ovh vitlök, lägg i ugnen ca 10 min på 200 grader.
gör så här med Gräddsåsen
1. Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta. Ta av kastrullen från plattan och rör ner mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och tillsätt långsamt mjölken under vispning. Häll i köttbuljong. Tillsätt en gnutta ättika, sedan en klick gelé så att såsen får en balans av surt och sött. Häll i soja för att få färg. Krydda med salt och peppar.
Spenatsoppa med ägg

Spenatsoppa med ägg
2 personer
Ingredienser
salt
peppar
stuvad spenat 500g
2-4 dl mjölk beroende på önskad tjocklek
2 ägg/ person
Gör så här
1. koka upp den frysta stuvade spenaten tillsammans med mjölken. börja med lite mjölk så att spenaten inte riskerar att bli för tunn.
2. blanda sedan ner salt och peppar efter önskad smak, var försiktig med kryddningen, spenatsoppan förstörs lätt vid för mycket kryddning.
ÄGG
för att få hårdkokta ägg skall äggen kokas i 7 min.
Hemgjort hamburgarkött

ingredienser
600 g nötfärs
1 gul lök
3 tsk grillkrydda
gör så här
1. lägg nötfärsen i en bunke
2. riv eller mosa löken
3. blanda ned allt tillsammans med färsen och blanda om ordentligt
4. ta små bollar utav färsen och platta ut som med en stekspade eller handen så att den blir rund.
5. stek 3-4 min på varje sida
Servera med hamburgerbröd/ rostbröd, sallad, tomat, ost och ev. någon dressing.
* ett tips för er studenter är att använda rostbröd istället för hamburgarbröd, mycket billigare och smakar precis lika gott :)
Smaklig måltid!
Panini (grekisk)

Panini- perfekt när man inte är lika hungrig
Ingredienser (helt upp till dig vad du vill ha på, smaken är som baken .. delad!)
bröd/ baguette
pesto
olja
skinka / salami
fetaost
tomat
ruccola
gör så här
1. dela brödet i hälften, lägg på en plåt.
2. häll över olja på brödet så att det inte blir hårt i ugnen.
3. lägg på alla ingredierna du vill ha på
4. ställ in i ugnen på 225 grader i ca 5 min tills utan börjat få färg .. ibland kan det ta upp till 10 min, håll koll på ugnen, för tiden varierar mycket.
5. upp på en tallrik och servera med lite fräch sallad så har ni en lätt perfekt middag när magen inte är lika hungrig.
falukorv i ugnen

falukorv i ugnen med pasta -ett supergott billigt recept min mamma lärt mig som jag gjort en egen liten twist utav genom att tillägga champinioner.
Ingredienser
1 falukorv
1 gul lök
3 champinioner
1 påse pizzaost / riven ost
ketchup
spaghetti
gör så här
1. koka spaghettin
2. skiva upp falukorven i tunna bitar och sprid ut över plåten (ha en plåt med höga kanter)
3. mellan varje skiva lägger du gul lök, ketchup och champinioner.
4. lägg tjockt med ost över allt och grädda i ugnen på 200 grader i ca 30-40 min.
upp på tallriken och servera. mums fillibabba!